Ekonomi

MATSO ve SOMTAD iş birliğiyle Tropikal Meyveler Arama Konferansı düzenlendi

MATSO ve SOMTAD iş birliğiyle düzenlenen Tropikal Meyveler (Muz-Avokado) Arama Konferansı’nda konuşan MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, tarım ve turizmin kent ekonomisindeki önemine vurgu yaparak, “Güçlü tarım, güçlü turizm, güçlü Manavgat” dedi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) ve Soğutma, Koruma, Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği (SOMTAD) iş birliğinde düzenlenen Tropikal Meyveler (Muz-Avokado) Arama Konferansı gerçekleştirildi. MATSO Otobüs Terminali Toplantı Salonu’nda yoğun katılımla gerçekleşen konferansa, MATSO Meclis Başkanı Sedat Öz, Manavgat Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Manavgat Bakkallar Odası Başkanı Abdullah Akça, Manavgat Esnaf Derneği Başkanı Dursun Ataş, MATSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, Oda üyeleri ve üreticiler katıldı.

“Tarımda katma değeri yüksek üretime geçildi”

Toplantıda konuşan MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Manavgat Çayı’nın her iki yakasının da verimli topraklardan oluştuğunu, son yıllarda katma değeri yüksek tropikal meyvelere yöneldiklerini belirtti. Başkan Güngör, “MATSO olarak böylesine güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Toros Dağları ile Akdeniz arasındaki Manavgat Çayı’nın her iki yakasında verimli topraklardan oluşan şehrimiz, turizmin gelişmesine oldukça uygundur. Özellikle sebze ve meyve çeşitlerinin yetiştirildiği Manavgat’ta son yıllarda katma değeri yüksek tropik meyvelere yöneldik. Ürün çeşitliliği açısından zengin olan bölgemizde muz ve avokado da çok önemli ekonomik girdi sağlayan ürünlerimiz arasında yer alıyor” dedi.

“Manavgat’ta 45 çeşit tropik meyve üretiliyor”

Güngör sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bölgemizde yetişen tropik meyvelerin başında muz ve avokado geliyor. 20 bin dönüm arazide yıllık muz üretimimiz yaklaşık 150 bin ton. Bu rakam Türkiye’deki muz üretiminin yüzde 15’ine tekabül ediyor. Aynı zamanda yüzde 6-7 oranında muz üretimi yapılıyor. Manavgat’ta bin dekar avokado üretimi yapılıyor. “Muzdan avokadoya, mangodan yaban mersinine, ejder meyvesinden passifloraya kadar yaklaşık 45 çeşit tropikal meyve üretiliyor. Tropikal meyve üretimi ilimizde ekonominin önemli dinamiklerinden biri haline geldi.”

MATSO konferansında akademisyen yağmuru

Konferansta Prof. Dr. Hamide Gübbük “Dünyada ve Türkiye’de Tropikal (Sıcak İklim) Meyvelerin Üretimi, Pazarlaması ve Geleceği”, Prof. Dr. Birol Hürmet “Muz-Avokado ve Diğer Tropikal Ürünlerin Sağlık ve Beslenme Açısından Önemi”, Ziraat Mühendisi Süleyman Bayram “Tropikal Meyvelerin Ekolojik Gereksinimleri, Bahçecilik ve Kültürel Önlemler”, Dr. Işılay Yıldırım “Hasat ve Muhafaza/Çalma Uygulamaları, İhracat Yapan Ülkelerdeki Teknolojiler”, Ziraat Mühendisi Bünyamin Kozak “Pazarlama Sorunları ve Tüketici Beklentileri” konularında sunum yaptı, Makine Mühendisi Yeşim Onat ve işadamı Arda Sökmen, “Bahçeden Sofraya Ürün Değerlendirme Teknolojileri ve Güvenlik” konusunda bilgi verdi.

Konferansta yapılan sunumun ardından katılımcıların soruları yanıtlandı. – ANTALYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu